Zeilvakanties in
Griekenland

Vakantie Griekenland
Start Navigatiecursus Vakantie Griekenland Turkse kusten Jachtverhuur Gulets                          

Het Griekse zeilweer

De Griekse eilanden maken circa 20% uit van het totale oppervlak van Griekenland en mede hierdoor vormt Griekenland met zijn kustlijn van in totaal 15.000 kilometer een ideaal gebied voor uw zeilvakantie. Zeilen en vaarvakanties in Griekenland

Het klimaat langs de kust is Mediteraan van aard: zachte natte winters en warme droge zomers. Het lange seizoen voor het huren van jachten begint in maart wanneer de luchttemperaturen boven de zeetemperaturen uitkomen, wat een stabiliserende invloed op het weer heeft. Medio mei wint het hogedrukgebied boven de Azoren langzaam aan kracht en verliest het hoog boven Klein-Azië zijn invloed, wat bijzonder stabiel weer oplevert. Juli en augustus zijn de maanden met maximumtemperaturen en een hoog aantal uren aan zon - kortom, het hoogseizoen voor het huren van een zeiljacht! In oktober/november neemt het hoog boven de Azoren weer aan kracht af en dringen frontsystemen - op de voet gevolgd door veel koude lucht - vanuit het noorden de oostenlijke Mediteranee binnen. Het contact dat deze lucht met het relatief warme zeewatermaakt, leidt onvermijdelijk tot een instabiele atmosfeer en buien.

Als u van plan bent in Griekenland te gaan zeilen en onafhankelijk advies wilt over betrouwbare jachtverhuurders in Griekenland, bezoekt u dan mijn pagina over jachtverhuur en de aanbevolen verhuurbedrijven.

Zeekaarten en zeilgebieden

Regio's                                Eilanden & Gebieden
Ionische Zee Corfu
Antipaxos, Paxos

Lefkas
Kefallinia, Ithaka
Zakynthos
Argolische Saronische Argolida
Spetses
Hydra golf
Poros aanloop
Aegina
Saronisch golf,
Athene
Cycladen Kea
Andros, Tinos
Kythnos
Syros
Myconos, Delos
Sifnos
Serifos
Paros, Antiparos
Naxos
Amorgos
Milos, Kimolos
Folegandros, Sikinos
Ios
Santorini / Thira
Dodecanese Chios
Samos
Patmos, Arki, Lipso
Leros, Kalymnos
Kos, Nisyros, Tilos
Astypalea
Symi
Rhodos
Noordelijke Sporaden Thasos

Skiathos
Skopelos
Alonissos
Pelagos
Skyros

Kreta
Links

Bareboat, flotieljes of
vaarvakanties met bemanning

Er zijn verschillende manieren om in Griekenland een jacht te huren en de Griekse eilanden en kust te verkennen. De eerste mogelijkheid is om te kiezen voor de zogeheten bare boat of bareboat charters, wat betekent dat u een jacht huurt en zelf schippert, en dus geen schipper inhuurt of kok of hostess/gastvrouw aan boord hebt. Voor deze optie dient u ten minste één bekwaam bemanningslid (soms twee) te hebben anders zal een verhuurder u geen boot meegeven zonder schipper(benodigde kwalificaties voor selfsail - bareboat charters). Afgezien hiervan is deze methode de beste manier om op Griekse wateren te varen (geen inbreuk op uw privacy vanwege vreemden aan boord; u kiest uw eigen bemanning). Varen en zeilvakanties in Griekenland

Als u twijfelt aan uw schipperskwaliteiten of uw kennis en ervaring wilt bijschaven, zijn de flotieljes mogelijk een goede optie voor uw vaarvakantie. Hierbij zeilt u met andere boten mee, maar bent u toch zelf de kapitein aan boord van uw huurjacht, en hebt u altijd de mogelijkheid om u voor advies tot een “admiraal” te wenden. U moet echter wel meegaan naar waar de andere boten naartoe varen.
Een interessante tussenvorm zijn de “assisted bareboat charters”, een mengelmoes van flotieljes en bareboats, waarbij de nadelen van een flotielje zoveel mogelijk wegvallen.

Meer vrijheid - maar wel met een onbekende aan boord - hebt u bij een crewed yacht charter. Bij deze huurvorm kunt u vaak kiezen tussen één schipper/instructeur aan boord, eventueel aangevuld met een kok en/of gastvrouw, enz. Op grotere jachten bestaat in veel gevallen ook de mogelijkheid om te kiezen voor een cabin charter, wat veel weg heeft van een cruise, zodat u in wezen eigenlijk een eigen luxe hut huurt.

De uitgebreidere cruises en vaarvakanties zijn te boeken op zogenaamde gulets of motorsailers, de traditionele houten schepen die nu nieuw gebouwd worden en vooral ontworpen zijn voor comfort en luxe. Diverse betrouwbare gulet verhuurbedrijven opereren vanuit Athene of bijvoorbeeld Lefkas. Naast de kapitein is er vaak een drie-koppige bemanning die u in de watten zal leggen: steward, kok en maat.

 

Zeilen in Griekenland

De Tower of Winds op de Romeinse Agora onderaan de voet van de Akropolis van Athene

De bareboat vereisten voor varen in de Griekse wateren
Het kiezen van een charterjacht
Catamarans en scherpe jachten vergeleken
Het voorkòmen van zeeziekte
Een overzicht van de verschillende Griekse vaargebieden
Routes voor het zeilen in the Ionische Zee
Routes voor het zeilen vanuit Athene (Saronische/Argolisch Golf)

Onmisbare boeken over (zeilen in) Turkije of Griekenland.

 

E-mail:
E-mail:
Literatuur Sitemap| A-Z Contact RSS| Taalkeuze
3 juli 2017
    © 2000 – 2017 Diederik Willemsen | E-mail mij
Site map | A-Z index | Registreer

Met dank aan Michiel van Ooijen voor deze vertaling.  RSS XML Feed | Level AA conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0 | |