Vakantie Griekenland
   

Zeilvakanties in

Griekenland

 

Het weer

De Griekse eilanden maken circa 20% uit van het totale oppervlak van Griekenland en mede hierdoor vormt Griekenland met zijn kustlijn van in totaal 15.000 kilometer een ideaal gebied voor uw zeilvakantie.
Het klimaat langs de kust is Mediteraan van aard: zachte natte winters en warme droge zomers. Het lange seizoen voor het huren van jachten begint in maart wanneer de luchttemperaturen boven de zeetemperaturen uitkomen, wat een stabiliserende invloed op het weer heeft. Medio mei wint het hogedrukgebied boven de Azoren langzaam aan kracht en verliest het hoog boven Klein-Azië zijn invloed, wat bijzonder stabiel weer oplevert. Juli en augustus zijn de maanden met maximumtemperaturen en een hoog aantal uren aan zon - kortom, het hoogseizoen voor het huren van een zeiljacht! In oktober/november neemt het hoog boven de Azoren weer aan kracht af en dringen frontsystemen - op de voet gevolgd door veel koude lucht - vanuit het noorden de oostenlijke Mediteranee binnen. Het contact dat deze lucht met het relatief warme zeewatermaakt, leidt onvermijdelijk tot een instabiele atmosfeer en buien.

Als u van plan bent in Griekenland te gaan zeilen en onafhankelijk advies wilt over betrouwbare jachtverhuurders in Griekenland, bezoekt u dan mijn pagina over Jachtverhuur en charterbedrijven.

Klik op een van onderstaande gebieden, of gebruik het bewegende ankerlogo
om door Griekenland te navigeren.

Zeekaarten en zeilgebieden

Regio's Eilanden/Gebieden  

 Ionische Zee

Corfu,
Anti-Paxos, Paxos
,

Lefkas,
Kefallinia, Ithaka,
Zakynthos

 Argolische &
 Saronische
Argolida,
Spetses,
Hydra golf,
Poros aanloop,
Aegina,
Saronisch golf -
Athene

 Cyclades Kea,
Andros, Tinos,
Kythnos,
Syros,
Mykonos, Delos,
Sifnos,
Serifos,
Paros, Antiparos,
Naxos,
Amorgos
Milos, Kimolos, Poliagos,
Folegandros, Kimolos,
Ios,
Santorini / Thira
 Dodecanese Patmos, Arki, Lipso,
Leros, Kalymnos,
Kos, Nisyros, Tilos,
Astypalea,
Symi,
Rhodos
 

Further reading

Zeil routes in de Argolische en Saronische Golf. NEW
Zeil routes in de Ionische Zee. NEW
De Dolfijnen en Walvissen van Griekenland.
Mijn laatste logboek.
De Diolkos en het Kanaal van Korinthië.

 

Bareboat, Flotilla of Crewed Charters


Er zijn verschillende manieren om in Griekenland een jacht te huren en de Griekse eilanden en kust te verkennen. De eerste mogelijkheid is om te kiezen voor een zogeheten bare boat of bareboat chartering, wat betekent dat u een jacht huurt en zelf schippert, en dus geen schipper inhuurt of kok of hostess aan boord hebt. Voor deze optie dient u in totaal twee bekwame bemanningsleden te hebben anders zal een verhuurder u geen boot meegeven. Afgezien hiervan is deze methode de beste manier om op Griekse wateren te varen (geen inbreuk op uw privacy door vreemden aan boord; u kiest uw eigen bemanning). Als u twijfelt aan uw schipperskwaliteiten of uw kennis en ervaring wilt bijschaven, is een flotilla mogelijk een goede tussenoplossing. Hierbij zeilt u met andere boten mee, maar bent u toch zelf de kapitein aan boord van uw huurjacht, en hebt u altijd de mogelijkheid om u voor advies tot een 'admiraal' te wenden. U moet echter wel meegaan naar waar de andere boten naartoe varen. Meer vrijheid - maar wel met een onbekende aan boord - hebt u bij een crewed charter. Bij deze huurvorm kunt u vaak kiezen tussen één schipper/instructeur aan boord, eventueel aangevuld met een kok en/of gastvrouw, enz. Op grotere jachten bestaat in veel gevallen ook de mogelijkheid om te kiezen voor een cabin charter, wat veel weg heeft van een cruise, zodat u in wezen eigenlijk een eigen luxe hut huurt.

Verwante pagina's:
Het Kanaal van Korinthië en de Diolkos.
Voorpret: Onmisbare boeken over (zeilen in) Griekenland.


 

1 Nov 2003
© 2000 – 2003 Diederik Willemsen |

 

 

 


Met dan aan Michiel van Ooijen
voor zijn hulp bij het vertalen van deze pagina!